Blog > Komentarze do wpisu

Świąteczne śnieżynki

Jak miło usiąść przy kominku z gorącą kawką i popatrzeć przez okno na piękne, spadające płatki śniegu... Tak! Czekamy na śnieżek :)
A już dziś możecie cieszyć się pięknymi, słodkimi śnieżynkami w swoim domu :) Mięciutkie, wilgotne, migdałowe muffinki na pewno Was zachwycą :)



 

Składniki na około 10 śnieżynek:

  • szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 60 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 90 ml maślanki
  • 80 ml amaretto
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowegp
  • niebieski barwnik spożywczy w płynie
  • forma na muffinki - zobacz tutaj

Śnieżynki zrobicie w tej foremce :)




Na początku należy przygotować suche składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Całość wymieszać.
Masło wraz z cukrem zmiksować na gładką masę. Dodać powoli 2 jajka i dalej miksować. Następnie do przygotowanej masy na przemian dodawać suche składniki i maślankę. Pod koniec miksowania wlać amaretto i ekstrakt waniliowy. Do gotowej masy wlać niebieski barwnik spożywczy (wlewać powoli, aż do uzyskania pożądanego odcienia błękitu).
Wypełnić foremki (prawie do pełna) przygotowanym ciastem. Muffinki piec w temperaturze 180*C przez 15-18 minut.



SMACZNEGO!





wtorek, 13 grudnia 2011, magicznewypieki

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: tatanka, *.multi-play.net.pl
2011/12/19 22:01:40
robie je juz drugi raz ... sa pyszne... nie moge znalezc tylko niebieskiego barwnika
-
Gość: tatanka, *.multi-play.net.pl
2011/12/19 22:05:51
dodaje jeszcze zmiksowane migdaly, by poglebic smak
-
2011/12/21 11:39:52
Cieszymy się bardzo :) Ciekawy pomysł z tymi mielonymi migdałami, musimy wypróbować :)
Pozdrawiamy :)
-
Gość: Magda, *.toya.net.pl
2012/02/13 19:27:11
A ja mam problem z tą foremką - bo jak z pozostałych bez większego problemu jestem w stanie wyjąc ciastka bez uszczerbku dla kształtu - zwłaszcza z tych słonecznikowych cudne ciastka wychodzą - to z tej foremki jeszcze ani razu mi sie nie udalo uzyskac takich ladnych kształtów, bardzo cięzko wyjąć cokolwiek z tej foremki czy to jest galaretka czy muffinka czy babeczka. Nie wiem co robię inaczej niż przy innych foremkach, na pewno w tej silikon jest grubszy , może to ma znaczenie.. może podpowiedź jakas z Państwa strony co mozna zrobić zeby nie zepsuc kształtu ciastek przy wyjmowaniu? bo próbowałam juz i na ciepłi i na zimno i jak pisze rózne ciastka i masy.. ni huhu. I skończyły mi sie pomysły. A szkoda bo sama foremka ładna..
Nasze wypieki
Nasze foremki
Nasze wypieki

BLOG